2013. június 19., szerda

Királyi esküvők

Az angol uralkodócsalád megjelenését, öltözködését mindig nagy érdeklődés veszi körül, így a királyi család esküvői is mindig nagy figyelmet kaptak. Mai cikkünkben három generáció, három különböző kor és nő esküvőjét vesszük górcső alá.

II. Erzsébet királyné
Az angol királynő, II. Erzsébet Fülöp görög és dán herceggel először 1934-ben, majd 1937-ben találkozott. 13 éves volt, amikor 1939 júliusában harmadszorra is találkoztak a Királyi Tengerészeti Akadémián Dartmouthban. Egyes források szerint Erzsébet ekkor lett szerelmes Fülöpbe, és ekkor kezdtek levelezni egymással. Esküvőjükre 8 évvel később, 1947. november 20-án került sor a Westminster Apátságban. 
A háború utáni királyságban siralmas állapotok uralkodtak, anyagi tekintetben nem a legszerencsésebb időszak egy pompázatos királyi esküvőhöz. Erzsébet a jegyrendszerben bevezetett ún. ratio coupon-okat kért, hogy megvásárolhassa menyasszonyi ruhájához az anyagot, melyet Sir Norman Bishop Hartnell tervezett. A tervezőt állítólag Botticelli Primavera című festménye inspirálta, amely tetten érhető például a virágalakú gyöngydíszítéseken is. A ruhát a legfinomabb valódi selyemből készítették, a kínai selyemhernyók gubójából egy nagy hagyományú skóciai selyemszövőben szőttek. A fátylat egy olyan tiarához erősítették, amelyet nemcsak fejdíszként, hanem nyakláncként is lehet viselni. 
Erzsébet az esküvőjén egy dupla soros gyöngynyakláncot viselt. Mi egy Majorica nyakláncot ajánlunk azoknak, akik az angol királyné stílusát kívánják követni az esküvőjükön.

Lady D.
Károly herceg udvarlása 1980 őszére kezdett komollyá válni és Diana 1981 februári ausztráliai utazása előtt röviddel, február 6-án a Windsor-kastély falai között megkérte a kezét. Az esküvőre öt hónappal később, 1981 július 29-én került sor. Diana menyasszonyi ruháját Elizabeth és David Emanuel tervezték, a tündérkirálylányos mesék romantikus esküvőinek ihletésében. A 30 méter anyagból készült selyemtaft menyasszonyi ruha puffos ujját brüsszeli csipke szegte, fodros nyakkivágását gyöngyökkel és flitterekkel varrták ki. 25 lábnyi uszályát ugyanilyen hosszú törtfehér fátyol egészítette ki. A "valami kék" esküvői babonájának jegyében kis kék szalagot varrtak a ruha derékvonalába. 
Diana esküvőjén egy arany csillogó logó fülbevalót viselt. Diana után szabadon egy Dyrberg/Kern fülbevalót javasolunk Nektek. 

Kate Middleton
Vilmos herceg és Kate Middleton először 2001-ben találkoztak a skóciai St. Andrews egyetemen, ahol mindketten művészettörténetet hallgattak. Kapcsolatuk 2004-ben vált hivatalossá és 2007-ben rövid időre szakítottak. A mosolyszünet után a fiatalok ismét egymásra találtak, majd Vilmos herceg 2010. október 20-án, egy kenyai nyaralás alkalmával megkérte Kate kezét. Vilmos herceg édesanyja, Diána walesi hercegné kék zafírral és gyémántokkal díszített gyűrűjét adta Kate-nek. Az esküőre 2011. április 29-énkerült sor. Az esküvő előtt sok ötlet megjelent, hogy milyen ruhát választ magának az esküvőre Catherine Middleton, végül az Alexander McQueennél dolgozó Sarah Burton divattervező mellett döntött. A ruha szaténből készült, és tartozott hozzá egy hímzett vállfűző, valamint egy szoknya is. Az uszály 270 cm hosszú volt. 
Kate a fején viselt tiarát II. Erzsébet királynétól kapta kölcsön az esküvőre. A tiarát még 1936-ban Cartier készítette platinából York Hercege (később VI. György király) számára, aki York Hercegnőjének (később Erzsébet királyné, a jelenlegi Királyné mamája) ajándékozta. A Királynő mamája utóbb, az akkor még hercegnő Erzsébetet (a jelenlegi Királynőt) lepte meg vele a 18. születésnapján. Külön érdekesség a fülbevaló, amit a szüleitől kapott. A pávé foglalású gyémántokkal díszített fülbevaló egy csepp alakot mintáz, amiben egy apró makkocska fityeg.
Kate az esküvői megjelenésében ötvözte a hagyományt a mai modern kor divatjával. A hasonlóan újító szemléletű menyasszonyoknak egy csepp alakú Misaki fülbevalót ajánlunk.


Forrás:
http://www.weddings.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2441
http://silouette.postr.hu/a-kiralyno-ii-erzsebet-ruhatara
http://www.v-pearl.hu/kiralyi-eskuvo-kate-middleton-ekszerei.aspx
http://www.mennyegzo.hu/magazin/ii-erzsebet-es-fulop-eskuvoje
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kate_Middleton_esk%C3%BCv%C5%91i_ruh%C3%A1ja
http://hu.wikipedia.org/wiki/Vilmos_cambridge-i_herceg_%C3%A9s_Kate_Middleton_esk%C3%BCv%C5%91je



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése